Xylitol - prírodné sladidlo rastlinného pôvodu
Xylitol je 100% čistá prírodná prísada - biely kryštalický prášok, ktorý vyzerá a chutí ako cukor. Získava sa prírodným spôsobom z geneticky nemodifikovanej kukurice. Ide o sladký kryštalický uhľovodík, ktorý sa prirodzene vyskytuje takmer vo všetkých druhoch zeleniny a ovocia. Získava sa z lyka kukuričných stebiel a klasov za pomoci kyseliny jablčnej a rôznych bakteriálnych kultúr. Neškodí zubom a má o 40% menej kalórií ako repný cukor. Nie je to umelé sladidlo.
Vlastnosti xylitolu
- čistá sladká chuť
- nízkokalorický
- s nízkym glykemickým indexom
- priateľský k zubom
Použitie xylitolu
Xylitol je možné rozpustiť a zmiešať s jedlom ako cukor, čiže slúži ako náhrada cukru. Výborne sa osvedčil na sladenie horúcich nápojov, koláčov, keksov a iných pečených výrobkov.Pretože xylitol sa odlišuje od cukru svojím zložením, nemá však vlastnosti cukru. Je vynikajúcim sladidlom ovocia a obilín. Pri diéte a cukrovke sa xylitol môže používať namiesto cukru, a tak často ako cukor v pomere 1:1. Neposkytuje živnú pôdu pre rast plesní Candida a prispieva k obnoveniu vyváženej črevnej mikroflóry. Takisto sa používa aj ako sprej na choroby dýchacích ciest a pri ochoreniach ústnej dutiny.
Xylitol nie je pre naše telo ničím novým alebo cudzím. Jedným z jeho najlepších zdrojov je napríklad ovocie, lesné plody, hríby, šalát, tvrdé drevo a kukuričné klasy a je bezpečný na každodenné používanie.
Xylitol nie je pre naše telo ničím novým alebo cudzím. Jedným z jeho najlepších zdrojov je napríklad ovocie, lesné plody, hríby, šalát, tvrdé drevo a kukuričné klasy a je bezpečný na každodenné používanie.